soubor objektů československého opevnění

Ženijní skupinové velitelství I Staré Město pod Sněžníkem zajišťovalo budování těžkého opevnění v prostoru kóta 783 Maliník - kóta 925 Kazatelny v pásmu dlouhém asi 34,5 km. Výstavba pevnostních objektů se zde rozvinula až v létě roku 1938. Opevňovací práce tu neměly takovou prioritu, protože zdejší terén byl pro nepřítele těžko prostupný. Tato opevnění měla jednak přehradit vedlejší útočné směry (Kladské sedlo - Staré Město - Hanušovice, Ramzovské sedlo - Branná - Hanušovice, Jeseník - Domašov - Červenohorské sedlo - Šumperk a Jeseník - Domašov - Karlova Studánka - Rýmařov), ale především zamezit nepříteli z prostoru Králíky - Staré Město - Domašov ohrozit mezi Českou Třebovou a Zábřehem klíčové železniční spolení českých zemí se Slovenskem. Celkem zde bylo navrženo 78 objektů. Z nich bylo v rámci tří stavebních podúseků zadáno 28, avšak podařilo se vybetonovat pouze osm. Pod stavební podúsek 1/I - Staré Město pod Sněžníkem náležely prohlášené objekty StM-S 31a, Borek a StM-S 31 b, Ozdravovna. Pod stavební podúsek 2/I - Kutný Vrch náležely prohlášené objekty StM-S 32 a Krajní a StM S 33, Lesík. Pod stavební podúsek 3/I - Kolštejn náležely prohlášené objekty StM-S 50, U trati a navrhovný objekt StM-S 53 Trigonometr.