sokolovna

Sokolovna se nachází jižně od centra města Veselí nad Lužnicí v sousedství děkanského kostela. Nárožní jednopatrová budova obdélného půdorysu. Střecha s valbou na severní straně. Východní průčelí rozděleno pilastry na pět částí. V jižní části nad vstupními dvoukřídlými secesními dveřmi lemovanými girlandou dvojice sdružených oken s půlkruhovým nadpražím lemovaných šambránou se zvýrazněným středním klenákem. V ploše nad středním sloupkem stylizovaná ratolest. Atika tvořena balustrádou nesenou dvojicí pilastrů. Mezilehlá část ve spodní polovině nad štukovými linkami okno s rovným nadpražím, nad ním dvojice kruhových otvorů. Střední část v přízemí velké trojdílné okno, nad ním trojice malých. V pilastrech lemujících střední část štěrbinovitá vertikální okna. Pilastry ukončeny dvojicí volutových konzol. Nad nimi elipsovitý štítek. Pravá mezilehlá táž stejně pojatá jako levá. V krajní části je v soklu prolomeno segmentovým oknem se štukovým klenákem v nadpraží. Okna přízemí a patra v obdélném poli se zaoblenými horními rohy, boční části konkávně prohnuté. V přízemí trojice pravoúhlých oken prostřední z nich dvoukřídlé. V patře zřejmě dodatečně prolomené okno. Atika s volutovými křídly vyvrcholena půlkruhovým štítkem s naznačeným klenákem a oddělenou předstupující římsou, pod níž tři otvory tvaru klíčové střílny. SV nároží je zaoblené se zubořezem Severní průčelí je s výjimkou otvorů na schodiště symetrické. Dvoukřídlé vstupní dveře na schodiště jsou umístěny vpravo od osy. Nad nimi v mezipatře dvoukřídlé okno s půlkruhovou horní ventilací. Středem kompozice štukové výplně s podokenní římsou, na niž dosedá trojdílné pravoúhlé okno. Pod výplněmi dvojice štěrbinovitých oken. Atika nesena dvojicí kapkovitě zakončených pilastrů, uprostřed kapkovitá konzola. Nad předstupující římsou dvojice segmentových štítků. Na západní fasádě trojice obdélných přístavků zastřešených původně pultovou střechou.