socha sv. Václava

Pískovcová secesní socha světce sv. Václava s bohatě provedenou soklovou částí byla vytvořena Z. Vondráčkem mezi léty 1904-1905 a osazena v roce 1906 na náměstí Svobody čelem k východu. Socha světce se nachází v bezprostřední blízkosti pozemní komunikace a je umístěna v parkové úpravě. Soklová část čtvercové podstavy se skládá ze dvou částí. Ve spodní části se nachází jednoduchý projmutý kvádr, na kterém je na výšku usazený blok, jehož všechny strany jsou zdobeny půlkruhově zakončenými vysokými reliéfy českých patronů: sv. Vojtěcha, Prokopa, Ludmily a Anežky. Na zadní straně soklu pod reliéfem sv. Ludmily je umístěna mramorová destička s věnováním donátora. Na čelní straně nad reliéfem sv. Anežky je umístěn listy obklopený nápis: „Nedej zahynouti nám ni budoucím" a na soklové části pod reliéfem sv. Vojtěcha je signatura. Samotná socha sv. Václava v nadživotní velikosti je umístěna na čtvercovém plintu a je vytvořena z jednoho kusu hořického jemnozrnného pískovce. Světec oděný ve zbroji se svrchním šatem a dlouhým pláštěm je zachycen v pravém kontrapostu jako vousatý muž středního věku opírajícího se o štít s orlicí a držící v levé ruce kopí s praporcem. Na hlavě má knížecí korunu a svatozář. Prapor a špička kopí jsou z měděného plechu, prapor navíc pozlacen. Samotné kopí je ze dřeva a jedná se o kopii z poč. 90. let 20. století. Soklová část sochy je zdobena plastickými půlkruhově zakončenými vysokými reliéfy (Haut-reliéf) českých patronů. Na čelní straně směrem k východu sv. Ludmilou, na východní straně sv. Vojtěchem, na západní sv. Anežkou Českou a na severní sv. Prokopem. Reliéf sv. Ludmily: na čelní straně podstavce. Stojící světice s hlavou mírně skloněnou pohledově doprava. Oděna je v knížecí šat, kolem krku má závoj. Po jejím levém boku stojí mladý Václav s knihou v levici. Ludmila jako jeho babička ho drží kolem ramen a vede ho za pravou ruku. Reliéf sv. Vojtěcha: frontálně znázorněný stojící světec v biskupském rouchu s mitrou na hlavě. V pravé ruce drží biskupskou berlu, v levé knihu. U nohou má nástroje svého umučení – veslo a kopí. Reliéf sv. Anežky: na zadní straně podstavce. Světice stojí v kontrapostu s odlehčenou levou nohou, oděna v řeholní roucho klarisek. Pravicí si přidržuje na hrudi růženec, levicí se opírá o stolek s reliéfem českého lva. Přes stolek je přehozeno plátno, na kterém se nachází dvě koruny, v pozadí je biskupská berla. Reliéf sv. Prokopa: stojící světec je znázorněn frontálně v rouchu benediktinského řeholníka s kapucí na hlavě. Na krku má křížek. Levou nohou stojí na ďáblu, v levici třímá řetěz, kterým je ďábel spoután. U pravé nohy leží otevřená kniha. Socha sv. Václava ve vrcholu je zachycena v kontrapostu s mírně nakročenou levou nohou. Znázorněn je jako stojící vousatý muž v nadživotní velikosti shlížící na pozorovatele. Světec je oděn jako rytíř se svrchním šatem a dlouhým pláštěm přehozeným přes ramena, na hlavě má knížecí korunu a svatozář. V levé ruce přidržuje štít s orlicí, v pravici drží kopí s korouhví. Svatozář, kříž na knížecí koruně a prapor jsou pozlaceny.