socha sv. Prokopa

Socha stojí v jádru dlouhé obce poblíž křižovatky silnic Čistá - Velká Chmelištná a Nová Ves - Křekovice. Je zastíněna a zároveň ohrožována mohutnou lipou rostoucí v jejím bezprostředním sousedství. Materiálem je pískovec a celková výška dosahuje asi 4 m. Celek je složen z podstavce, postamentu sochy a z vlastní sochy světce. Hranolový podstavec má rozšířenou soklovou část a římsovou hlavici jednoduchého profilu. Čelní, západní strana dříku podstavce nese dnes značně nezřetelný reliéf sv. Kateřiny, jejíž postava je v dlouhém, hrubě drapovaném oděvu, stojíce v kontrapostu s částí kola u pravé nohy. Ostatní strany podstavce jsou členěny jen rytými obdélnými zrcadly s vykrojenými rohy. Vysoký hranolový postament sochy je oproti podstavci značně užší, jeho stěny jsou proláklé a směrem vzhůru se zužují do kónického tvaru. Od hlavice podstavce jej odděluje ještě samostatně vložená deska. Stěny podstavce jsou zdobeny reliéfními, nahoře podvinutými palmetovými listy, zadní, tj. východní stěna postamentu je plochá a nese rytý nápis umístěný ve dvou řadách : LTS / 171[?] (nečitelná číslice 0 nebo 3). Značně zkorodovaná socha sv. Prokopa, v podživotní velikosti je čelem otočena k západu. Tradiční pojetí, ruce na prsou a pozvednutá hlava, u nohou ďábel. Roucho schematicky drapováno.