socha sv. Jana Nepomuckého

Sv. Jan Nepomucký je podán stojící v kontrapostu s nakročenou pravou nohou, oděný v kanovnickém rouchu (tj. v klerice, rochetě a mozettě) s biretem na hlavě. Levici ohnutou v lokti má přitisknutou k hrudi, zvednutou pravou rukou přijímá krucifix, který mu podává andílek, letící u jeho pravého boku a tisknoucí si prst na ústa v gestu mlčení. Druhý andílek sedí u světcovy levé nohy a nabízí mu mučednickou palmovou ratolest, kterou pozvedá v pravé ruce. Hlava figury je pootočena k pravému rameni a mírně skloněna a světcova tvář se tak dotýká horní partie krucifixu. Tvář s výraznými, expresivně modelovanými rysy lemují bohaté zvlněné delší vlasy a vousy. Kolem hlavy světce upevněna kovová aureola s pěti hvězdami. Sousoší s invenční ikonografií, kdy - světci obvyklé atributy předkládají andílci, se vyznačuje promyšlenou kompozicí, emocionální působivostí a mistrovskou modelací se subtilními detaily. Socha je osazena na čtyřbokém soklu. Širší jedenkrát odstupněná kvádrová základna s vybranými rohy, přechází přes zvonovnici v užší střední hranol s připojenými ortogonálně stlačenými volutovými křídly, na bočních stranách dekorovanými kanelurami s píšťalami a plastickým vegetabilním dekorem. Nahoře je sokl ukončen vyloženou profilovanou římsou. V přední části podstavce provedena reliéfní mělká obdélná nápisová deska v horní části segmentově ukončena, se sedmiřádkovým nápisem v humanistické minuskule, umístěným v rytém rámu: „† / Hanbe Casne i / VeCne, obrano nahse / a skoDe, S. Genne / NepoMuCke, pros / za nás a Fundátora / P. Karla Skode / : MDCCCV-1805 //.“