socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého se nachází v Lipanské ulici na mostě přes Lužickou Nisu, kde její podstavec vyplňuje prostor mezi betonovým zábradlím mostu a sloupkem oplocení sousední parcely. Socha světce je postavena na mohutném podstavci, který tvoří ustupující soklová část, hranolový dřík s vystupujícím obdélným zrcadlem a hlavicí s vyloženou dvojitou římsou. Socha v tradičním ikonografickém pojetí s krucifixem v rukách je postavena na dvoustupňovém čtvercovém plintu. Svatý Jan má výrazně modelované rysy, krátce zastřižené vousy a polodlouhé mírně zvlněné vlasy, na kterých má posazený biret. Oblečen je v tradičním kněžském rouchu – klerice, rochetě, almuci a na krku má kolárek. Kolem hlavy má svatozář tvořenou pěticí pozlacených hvězd.