socha sv. Jana Nepomuckého

Socha změnila několikrát své umístění. Byla umístěna na návsi, poté u kostela a v současnosti se nachází v parčíku u pohostinství naproti zámku. Socha sv. Jana Nepomuckého (91/1) a podstavec (91/2): rozměry: socha sv. Jana Nepomuckého v. 190 cm; podstavec včetně novodobého betonového postamentu: v. 240 cm; původní podstavec bez betonového postamentu: v. 186 cm. Socha v životní velikosti včetně podstavce je vytesána z hornorakouského mušlového vápence. Socha světce je pojednána jako stojící s tělem lehce vytočeným k levé tělesné straně bez výraznějších gest a dynamiky. Zadní strana sochy je pojednána poměrně plošně. Světec má lehce nakročenu levou nohu. Hlava s kučeravými vlasy, obklopená kruhovou kovovou svatozáří s typickými pěti hvězdami, je nachýlena k levému rameni, tvář s vysedlými lícními kostmi má pohled upřen ke krucifixu v náručí. Levá ruka přidržuje palmovou ratolest a krucifix s Ukřižovaným, opřený o levé rameno. Pravá ruka tiskne k svislému břevnu krucifixu byret. Světec je oděn obvyklým kanovnickým šatem – rochetou s širokým krajkovým lemem, mozetou se střapci na šňůře u krku a klerikou s knoflíčky. Šat je jen mírně zvlněn do několika svislých záhybů. Zpod šatu vyčnívají střevíce. Socha spočívá na nízké jednoduché podstavě, umístěné na vysokém podstavci, který je v horní části rozšířen a profilován, střední projmutá, dolů se rozšiřující část nese nápisové pole s latinským textem a chronogramem 1751: A REPARATAE SALVTIS EXISTENTE IVBILAEO POSITA EST PRAESENS STATVA PRO VENERATIONE DIVI IOANNIS NEPOMVCENI