socha sv. Jana Nepomuckého

Socha světce je osazena mezi stromy uprostřed náměstí na soklu, který obíhají dokola dva schodové stupně. Vlastní podstavec tvoří spodní kubická část, nahoře s jednoduchou profilací. Na ni navazuje výškově orientovaný hranol, na každé straně s rytým zrcadlem s vpadlými rohy. Z čelní strany je opatřen rytým nápisem: MDCCXLIV. / XXOCT: TATO / STATVA SKRZ / PAD PRVSKEG / SKAZENA: A / MDCCXLVIIXVM / K VCTIENI / POSTAWENA / ZA DUS: AVCZ / PIOZE: STRZ / ELSKEHO DIE / KA: PARD: AP / FR: WOLFA / A VSZED: Na zadní straně je další nápis (psacím písmem, rytý): Roku 1842 / dnu 27. Dubna / byla tato Staue / přenesena a / znowa posta /wena. Sokl zakončuje vysoce plasticky vyložená římsa, na které je osazena socha na projmutém podstavci. Světec má vykročenou pravou nohu a hlavu ukloněnou k levému rameni. V pravé ruce drží spodní část krucifixu, levou u prsou přidržuje horní část. Je oděn do typického oděvu s dlouhým a kratším rouchem, na okrajích zdobeného krajkovou bordurou a do kožešinového pláštíku, svázaného pod krkem. Na hlavě s krátkým vousem a polodlouhými vlasy je osazen biret a v za krkem začepována svatozář s pěti plechovými šesticípými hvězdami. Při zadním pohledu je drapérie členěná jen nevýrazně vertikálními řasami. Materiál: pískovec; výška sochy: asi 170 cm; výška podstavce: asi 180 cm, čtvercový půdorys o straně 86 cm.