socha sv. Jana Nepomuckého

Na travnaté ploše v obci u křižovatky se nachází socha sv. Jana Nepomuckého. Socha je umístěná na vysokém bohatě tvarovaném soklu, který je chráněn kovovou ohrádkou. Sokl obdélného půdorysu se opticky člení na dvě části. Dolní část má stěny zdobené vpadlými rámy s ornamentálními vzory a je ukončena oblounovou římsou. Horní část tvoří podnož a sokl s volutovými křídly. Podnož vychází z půdorysu obdélníku s probranými rohy a je členěna řadou ústupků. Sokl s volutovými křídly nese na čelní straně nápis ve zdobené kartuši s korunou ve vrcholu. Z vrcholu kartuše vychází kovové rameno nesoucí kovovou šesticípou hvězdu. Také zadní strana je opatřena nápisem, který je vložen do vpadlého rámu redukovaného kasulového tvaru. Sokl je ukončen vyloženou profilovanou římsou, na níž spočívá oblačná základna se sochou sv. Jana Nepomuckého. Světec pokleká na pravé koleno, je oděn podle tradiční ikonografie do kleriky, rochety a kožešinové mozzetty, kolem hlavy má svatozář s pěti hvězdami. Pravou ruku mírně pozvedá, levou si klade na hruď, obličejem je otočený doleva. Na podstavci sochy se nacházejí dva majuskulní nápisy v novověké kapitále s chronogramy. V přední části podstavce je dochován v ozdobné kartuši původně patrně jedenáctiřádkový latinský nápis s datací v chronogramu k roku 1746: VENERATIONI/ SACRATA EST HAEC/ STATVA SANCTI/ IOANNIS NEPOMV/ CENI A CVLTORI/ BVS IOANNAEIS LOCI/ HVIVS/ [---]/ IOS. ANT[.....] PRESBÜ,/ [---]/ [---]//. V zadní části podstavce se v jednoduchém rámu torzálně dochoval patrně desetiřádkový latinský nápis v novověké kapitále: SANCTE IOANNES/ NEPOMVCENESIS/ NOSTERNVS PROTEC/ TOR ET PATRE[..]VS/ H[---]/ TVOS[---]/ AC[---]/ [---]/ [---]/ [---]//.