socha sv. Jana Nepomuckého

Sokl i socha z pískovce. Sokl se sochou sv. Jana Nepomuckého stojí na mohutném zděném fundamentu na půdorysu sférického pětiúhelníku. Sokl je dvojitý trojboký s konkávně prohnutými stěnami. Na spodní části soklu na čelní straně umístěn v kartuši erb - na španělském štítě kolčí přilba s přikryvadlem, přilba nese korunu s klenotem - paží ve zbroji nesoucí meč. V poli štítu strom, před ním kráčející dvouocasý lev s ocasem jednou obtočeným kolem kmene stromu. Obě části soklu od sebe oddělneny profilovanou krycí deskou. V horní části soklu na všech stranách mělce zahloubené zrcadlo s rytým nápisem. Jednotlivé řádky odděleny zdobným rytým vegetabilním motivem. Na pravé boční straně datace 1728. Nápisy: HONOR / ETINENE ... PON // DIVI / IOANNIS / NEPOMVCENI // PATRON / EC / IEEP (?) / EC // VOTI / REVS / DOMINUS // FRANCISCVS / TANSVS// DE / OCTAVA / MA // CVRRENTIS / AN /A ? ONE // IS / VERRIS (?) / NOTAT // (Čest a ... // svatého Jana Nepomuckého // patrona ... // k vyplnění slibu Pánu (?) // František Tansus // z osmého ...? // ..... ? // ...slovy ? poznamenáno//) ANNA / ..... ?/ NANSUS ? // GEBOHRET / WANCK ..N// FRAVAVF/ MIRIOSCHITZ // H...? FECIT // DEN / 8 / MAY// 1728// (Anna .. nansus?// rozená Wanck ..n?// paní na Mirošicích// ..h...učiněno // 8. května // 1728// SACSMAN / FRANCISCVS// XAVERIVS / TANSVS//HERR/ AVF/MIROSCHITZ//...(?) RI / FECIT// DEN / 8 / MAY// 1728// (Sacsman František // Xaverius Tansus // pán na Mirošicích // ... (?) učiněno // 8. května // 1728) Všechny čtyři rohy čelní strany soklu zdobeny plastickými volutami. Při spodních rozích horní části soklu dříve umístěny drobné plastiky andílků, dnes ulámány , jen na pravém rohu čelní strany torzo jednoho z nich. Socha sv. Jana Nepomuckého je pojata tradičně, světec je oděn v kanonickém rouchu s biretem na hlavě. Postava je lehce esovitě prohnutá. V levé ruce světec svírá palmovou ratolest, v pravé drží kříž s korpusem. Hlava s polodlouhými vlnitými vlasy a vousem je nakloněna nad pravé rameno.