socha sv. Jana Nepomuckého

Socha se nachází na jižním okraji obce, na křižovatce hlavní přímé silnice do Líšťan a odbočky do Brlohu. Umístěna je na malém travnatém rovinném pozemku, sevřena mezi úzkým chodníkem, nárožím štítové stěny koncového řadového domu č. p. 106 a oplocením jeho přidružené trojúhelné parcely. Při jejím severozápadním nároží je vsazen kamenný patník. Celek se skládá z vyššího architektonicky článkovaného podstavce, rozvinutého plintu sochy a vlastní figury v životní velikosti. Dílo je zhotovené z měkkého jemnozrnného pískovce, pravděpodobně se sníženým podílem křemene. Obruč svatozáře s hvězdami kolem hlavy je kovová, zlacená. Soklová partie podstavce je vyšší, hranolová, třístupňová, s pravoúhle okosenými rohy. Na druhém, vyšším stupni je zpředu vrypem vymezené vodorovně obdélné prázdné zrcadlo s rohy okosenými čtvrtobloučky. Shodná, avšak svislá zrcadla člení lehce kónický dřík podstavce, s nárožími rovněž okosenými. V čelním zrcadle je reliéfně vyveden alianční znak donátorů. Je tvořen korunovanou kartuší, ve které je umístěn vlevo (z čelního pohledu) pachtovský znak – v oválném štítě vpravo hledící orlice se štítkem na prsou, ve štítku torzálně dochovaný korunovaný lev, vpravo (z čelního pohledu) znak Esterházyů – v oválném štítě na koruně okřídlený kůň, který nese v předních nohou kytici a meč. Vlastní socha je postavena na vyšší, článkováním rozvinutý plintus. Na plint vlevo je posazena postava malého chlapce. Putti přidržuje na klíně světcův biret, prst pravé ruky drží před ústy v gestu mlčení. Vlastní socha Jana Nepomuckého stojí v mírném kontrapostu. Světec drží na levé ruce krucifix. Latinský kříž je ztvárněn jako „živé dřevo“, tedy jako kulatina se suky a letokruhy. Jan ke krucifixu sklání hlavu. Pravou ruku má položenou na prsou, snad dříve přidržovala palmovou ratolest. Oděn je v klasický kněžský šat, hlavu má prostovlasou, doplněnou pětihvězdičkovou svatozáří.