socha sv. Jana Křtitele na podstavě

Socha sv. Jana Křtitele se nachází na západním okraji vsi po pravé straně komunikace směrem na Sběř. Materiálem je světlý pískovec, dílo orientováno k východu. Na nízkém jemně profilovaném kamenném soklu je posazen mohutný kvádrový podstavec s obdélníkovou základnou. Podstavec počíná v dolní části dvěma naznačenými volutami, mezi nimiž je palmeta. Čelní strana podstavce nese v zrcadle s mírně předsazeným orámováním a uchy reliéf sv. Anny učící číst P. Marii. Z pravé strany podstavce vtesaný nápis s chronogramem provedený v kapitále, text nápisu: “SANCTO / PRAECVRSORIDOMINI / EXSVOPRIO / VOVIT ETEXSTRVXIT / I : D: W:”, z levé strany vtesaný nápis v humanistické minuskule, text nápisu: “WeLikeMV / PřzIteLI KrIsta / ze SWeho Wažne / WIstaWeL Ian DegL / M: W:”, vzadu vtesaný nápis: “Obnoveno nákladem Vr. Dejlem ve V. / v 1865”: V horní části mírně rozšířený podstavec ukončen širší bohatě profilovanou římsou přecházející v kónicky se zužující soklík s připevněným držákem na lucernu. Na soklíku spočívá samotná socha světce s vlastním plintem. Sv. Jan Křtitel znázorněn v levém kontrapostu, jako muž s dlouhými vlasy a vousy, oděn v plášť u pasu uvázaný a přehozený přes pravé rameno. Jeho pravá ruka drží kovový kříž a spočívá na prsou, levá přidržuje bohatě řasenou na draperii, u nohou světce leží beránek.