socha sv. Jana Křtitele

Socha sv. Jana Křtitele se nachází v Budišínské ulici, uprostřed lipové aleje směřujcíí k místní části Rožany. Socha je osazena na žulovém fundamentu čtvercového půdorysu. Podklad je zapuštěn do země a je ukončen oblou profilovanou římsou. Soklová architektura kvádrového tvaru je rovněž ze žuly (celková výška podstavce je 138,5 cm, patka soklu má rozměry 79,5x76,5x20,5 cm, dřík soklu 58,5x58,5x80,5cm). Patka je jednoduchá, jedním profilovaným stupněm se zužuje a přechází v dřík. Dřík je ze všech stran zdoben obdélnými rytými zrcadly s projmutými rohy. Sokl je ukončen profilovanou římsou. Esovitě prohnutá postava světce stojí v kontrapostu na nízkém plintu, který má na čelní straně nápis „S. IOANNES BAPTISTA“ a na levé boční straně je další nápis: „Diese Statua garlassen aufrichtet / Christoph Mahle an 1768“. Sv. Jan Křtitel je oděn do velbloudí kůže, svázané opaskem s obdélnou sponou v pase. Hrudník a pravou paži světce oděv nezahaluje. Levou rukou si u ramene světec drží splývavý plášť, který si u levého boku přidržuje ještě pravou rukou. Kožený plášť přepadá přes rameno světce na záda k pravému boku, kde vlaje oblý záhyb látky. Hlava světce je nakloněna k levému rameni. Obličej je lemován jemně zvlněnými vlasy sčesanými vzad a spadajícími na ramena. Ve vlasech má připevněnou paprskovitou svatozář. Na bradě má kratší plnovous. Světec má přivřené oči a klidný výraz ve tváři. U jeho levé nohy, která je předkročena a vyčnívá z oděvu, leží ovce vzhlížející ke světci.