socha. sv. Františka z Assisi

Pískovcová socha sv. Františka Serafinského v životní velikosti byla vyhotovena pro kostel sv. Františka Serafinského v Mukařově a původně byla umístěna v nice ve štítu hlavního průčelí na západní straně kostela. Jedná se o stojící postavu na nízkém plintu. Světec je zobrazen v nepříliš výrazném kontrapostu, váha těla spočívá na pravé noze, levá je mírně předkročena. Hlava světce je společně s horní částí trupu skloněna k levé straně a to konkrétně ke krucifixu, jenž je přidržován levou rukou u paty kůlu. Světec je zobrazen prostovlasý, vlasy jsou krátké, střižené do torzury. Tvář světce je zvýrazněna krátkým, pečlivě modelovaným plnovousem. Pravou ruku má světec otevřenou dlaní položenou na hrudi a to v oblasti srdce. Krucifix je poměrně výrazně vertikálně protažen a umístěn do téměř svislé polohy s mírným úklonem vlevo. Kříž je zakončen nápisovou páskou a modelace Ukřižovaného je pojata poměrně expresivně s výraznou modelací nohou a hrudi. Sv. František z Assisi je oblečen do prostého řádového františkánského hábitu. Hábit je volný, široký s kapucí, přepásán cingulem, původně se třemi uzly jako symboly řádového slibu chudoby, čistoty a poslušnosti (nezřetelné). Světec má zároveň v oblasti pasu zavěšen, patrně přes levou ruku, růženec. Na nohou má sv. František kožené sandály.