socha sv. Františka Xaverského

Socha sv. Františka Xaverského s oplocením se nachází v centru historického města Krupka, na náměstí tvořeném rozšířením dnešní Husitské ulice. Památka je umístěna na úrovni domů č. p. 43 a muzea č. p. 45 na západní straně a bývalé radnice č. p. 52 na východní straně souvislé uliční fronty. Průjezdní komunikace míjí sochu z východní strany, okolo památky je vodorovným dopravním značením vymezen pruh pro otáčení vozidel. Dílo se skládá z vlastní sochy na vysoké soklové architektuře a z oplocení, tvořeného čtyřmi kamennými sloupky v rozích, do kterých jsou uchycena čtyři plotová pole z kované mříže. Mezi čtvercovým betonovým základem sochy, přisazeném blíže severní straně, a oplocením je nezpevněná část terénu částečně zarostlá nízkým jehličnanem. Bezprostřední okolí nízké podezdívky z lomového kamene je zadlážděné rovněž lomovým kamenem a v šířce chodníku oproti asfaltové ploše vozovky vymezené staršími betonovými obrubníky. Terén v místě památky shodně s náměstím resp. ulicí výrazně stoupá k severu. Pilíř se sochou je dominantou tohoto veřejného prostoru.