socha sv. Floriána

Pískovcová socha sv. Floriána zakončuje horní stranu náměstí, která je tvořena trojúhelným travnatým cípem se vzrostlými lípami. Ze čtvercové kamenné podnože se zvedá architektonicky členitý sokl, který je římsami rozdělen do čtyř, v nárožích sdružených částí, jež se postupně zužují. První – u země – s osmi postranními patkami. Druhá s osmi postranními dříky. Třetí s osmi postranními pilastry a rytými vpadlinami, mezi kterými je na čelní (jihovýchodní) straně osazen litinový chrlič v podobě lvího maskaronu. Čtvrtá se čtyřmi postranními kladími. Na koruně soklu je pak postaven profilovaný podstavec s výžlabkem, na němž stojí v kontrapostu socha světce, jehož levá noha je mírně pokrčena. Figura je oděna do zbroje římského vojáka s ornamentálně zdobeným krunýřem. Svršek tvoří tunika s krátkými rukávci a suknicí. Na hlavě má nasazenou přilbu s chocholem, přes levé rameno přehozený dlouhý plášť, na levém boku zavěšený krátký meč a na nohou obuté holenní boty. Oči má poněkud zešikmené, na tváři vousy a kolena obnažená. Levou rukou přidržuje odzadu, zpoza pláště vyčnívající žerď se zahrocenou čnělkou, kulí a nařaseným listem praporce, jež postavu převyšuje. V levé ruce pak třímá vlastní atribut – vědro s vodou, kterou vylévá na stylizovaný model hořícího domku, umístěného vedle pravé nohy.