socha sv. Benedikta

Svatý Benedikt, zakladatel řádu benediktýnů, je zobrazen stojící v kontrapostu s pokrčenou pravou nohou. Je oděn v mnišském rouchu; spodním šatu tvořícím řadu rytmicky traktovaných vertikálních záhybů a svrchním plášti s velkou kapucí halícím ramena a záda. V levé ruce, spuštěné podél těla, drží zavřenou knihu. Pravá ruka ohnutá v lokti a směřující diagonálně před tělem drží na knize postavenou nádobu. Hlava je mírně skloněna a pootočena k pravému rameni, pohled tváře s mohutným dlouhým plnovousem směřuje vzhůru. U pravé nohy světce spočívá mitra. Figura je osazena na nízkém plintu a čtyřbokém soklu s konvexně vydutými stěnami. Profilovaná širší základna přechází v užší střední část nesoucí vyloženou profilovanou římsu. Přední stěna základny i střední části soklu je ve spodní části rozšířena a konvexně vyduta. Obdobně jsou formovány také boční stěny střední části soklu. Zadní stěna je rovná. Na pohledové straně soklu rytý rám redukovaného kasulového tvaru s rytým latinským nápisem kapitálou, zvětšené červenou barvou zdůrazněné litery ukrývají chronogram 1795, znění nápisu: VETVS EFFIGIES / S. PATRIS BENEDICTI / PONTI ALIAS/ IMPOSITA /HIC / PIAE VENERATIONI / EXPOSITA FVIT //.