socha Panny Marie Křtinské

Socha Panny Marie Křtinské spočívá na nízkém plintu nepravidelného tvaru, jež má podobu oblaku s okřídlenými andílčími hlavami a týž motiv vytváří také vertikální pozadí za Mariiným nohama. Samotná Panna Maria je zobrazena s děťátkem na levé ruce, korunou na hlavě a žezlem v pravé ruce, oděna do bohatě zřaseného spodního šatu a svrchního pláště, spadajícího podél obou boků do stran. Šat je pod prsy přepásán, na krku má Maria zavěšen křížek, její krk obtáčí dvě řady perel, pod královskou korunou má upevněn dlouhý závoj, zakrývající její dlouhé zvlněné vlasy, spadající na záda. Dítě Ježíš s korunou na hlavě si levou ručku tiskne k srdci, pravicí se něžně dotýká matčiny levé tváře. Mariin pohled směřuje přímo vpřed, pohled Ježíška vpravo vzhůru. --- Socha je osazena na vysokém čtyřbokém soklu, jehož spodní část tvoří stupňovitá profilovaná patka čtvercového půdorysu. Nad ní navazuje užší část kasulového tvaru – dole se rozšiřující a nahoře se zužující, jejíž stěny jsou konvexně-konkávně zprohýbány. Sokl je nahoře ukončen silně vyloženou profilovanou římsou. Na přední straně rytý rám kasulového tvaru, s rytým latinským majuskulním nápisem s chronogramem (1736): STAT ADORNATA / NOBILI PIGNORE / MARIA / VOTO HUGONIS ABBATIS / VELVTA VRORA CONSVRGES / QVAE / ANTE SAECVLA QVINOGVE / SEDEM ELEGIT POSVITQVE / KIRITEINAE //