socha Panny Marie Immaculaty

Socha Immaculaty je situována na návsi před zámkem, ke kterému je obrácená čelem. Je postavena na vyšším kamenném podstavci na mírně vyvýšeném místě, lemovaném kamennými obrubníky. Železná kovaná ohrádka kolem ní je novodobá a nevztahuje se na ní památková ochrana. Socha Panny Marie Immaculaty je vytesána z pískovce v životní velikosti, o výšce 190 cm. Stojí na zeměkouli obtočené hadem. Hlava Panny Marie je zakloněna, jakoby hledíc k nebi. Přizvednuté ruce má zkřížené na hrudi, pravá ruka přes levou. Levá noha přišlapuje hada, pravá je pokrčena s kolem vystrčeným dopředu. Zpod pláště vyčuhuje otevřená obuv, viditelné jsou všechny detailně vytesané prsty u nohou. Oděna je do spodního šatu dlouhého zřaseného šatu s ohrnutými konci rukávů, přes něj má přehozen a jakoby ve větru rozevlátý vrchní plášť, který je v partii pasu přizvednut a zahaluje zpředu část postavy. Vzadu má plášť hlubokou kapuci, další část pláště je vzadu již jen mírně zřasena a zjednodušena, jakoby umělecký detail byl věnován pouze přední straně sochy. Hlava P. Marie je prostovlasá, se zvlněnými vlasy sahajícími až k límci, na hlavě je nasazen věneček z květin. Železná svatozář s jedenácti šesticípými hvězdami (jedna hvězda v dolní části chybí) vysoko obkresluje hlavu, připevněna je v týlu. Žulový čtyřboký podstavec , celkové výšky 205 cm, je postaven na plochém kameni neznámé hloubky, který zde vykonává funkci jakéhosi základu, nad terén vyčnívá cca 10 cm. Složen je ze tří částí. Spodní částí je bohatě profilovaný sokl obdélného půdorysu s odsazenými rohy, rozm. 129 x 101 cm o výšce 41 cm. Na něm je osazen dřík výšky 104 cm, který je po stranách zapřen volutovými křidélky. Na přední straně dříku plasticky vystupuje svisle obdélný rámec s konkávně projmutými rohy s figurálním reliéfem dvou postav. Stejný rámec, však bez reliéfu, se nachází na zadní straně dříku. Dřík vrcholí třetí částí, velmi bohatě profilovanou oběžnou římsou, na kterou dosedá sokl s projmutými stranami pro samotnou sochu. V horní části přední strany římsy je ukotven čtverhranný, esově prohnutý železný prut, na němž je osazena velká šesticípá hvězda s kruhovým otvorem ve středu, v jehož zadní části je přichyceno žluté sklo, paprsky hvězdy zase sklem modrým. Okraje hvězdy a kruhového otvoru jsou zdobeny jemným vzorem zlatavé barvy. Po obvodu hvězdy jsou přichyceny stáčené ozdoby. Obvod soklu roubí kamenné desky. Mírně vyvýšené místo je ohraničeno kamennými obrubníky šířky 44 cm, které vyhrazují prakticky téměř čtvercový půdorys rozměru 4,06 x 4,21 m. Přední straně je ještě předsazen jeden kamenný stupeň šířky 35 cm. V obrubě je novodobě osazeno železné kované zábradlí výšky 90 cm s vrátky, které však není součástí památkové ochrany.