socha "Nepokořený"

Socha Nepokořený je osazena na jednoduchém, hrubě opracovaném podstavci bez nápisového pole. Socha - muž s rukama svázanýma za zády klečící na hrubě otesaném bloku kamene, oděn do dlouhých kalhot a rozhalené košile s dlouhými rukávy, figura je postavena do mírného kontrapostu (na levou stranu), muž má krátké vlnité vlasy, tvář je bez vousů, na hlavě má uvázanou pásku částečně překrývající oči. V letech 1987 - 1988 byly v parku u bývalé klášterní zahrady upraveny plochy záhonů a zídky. NÁPISY: po pravé straně soklu (pod nohou vojáka) „V. ZDRŮBECKÝ“ Pomník Rumburské vzpoury – Nepokořený – pískovcová plastika znázorňující hrdinu před popravou, v parku je dále žulová deska z roku 1958 a kovová deska z roku 1978. Pomníček „Park Rumburské vzpoury“ instalovaný 1958, pískovec se vsazenou žulovou leštěnou deskou s negativním písmem. Kovová deska z r. 1978 na žulovém kameni „Park Rumburské vzpoury, / vybudovaný občany města / ke 40. výročí vzniku Rumburské / vzpoury. Pomník je dílem akad. / sochaře Vendelína Zdrůbeckého.“ (bronz, rozměr 60 x 30 cm, autor prof. A. Čelechovský) V květnu 1918 ho proslavila rumburská vzpoura rakouské vojenské posádky, která skončila popravou tří vůdců v Rumburku a dalších sedmi v Novém Boru, událost připomíná pomník z r. 1951 na místě popravy a socha Nepokořený z r. 1958 v parku u býv. kláštera.