socha Knířovské madony

Hranolový sokl s vysokou patkou, s konvexně vypjatou přední stěnou a s přistavěnými volutami po stranách. Stěny soklu zdobeny rostlinnými ornamenty, penízkovým ornamentem a vpředu v horní části květinovým věncem s festony. Sokl je ukončen profilovanou římsou, vpředu segmentově vzhůru a dopředu vypjatou. Ve vypnutí kruhový medailon s Duchem Svatým v podobě holubice, na přední stěně soklu reliéfní monogram P.Marie. Na soklu stojí na zeměkouli, nesené okřídlenými hlavičkami andílků, Madona Knířovská s korunou na hlavě, v dlouhém rouchu, jehož 2 cípy jí vlají po stranách. Na levé ruce drží Ježíška. Kolem nohou se jí zezadu obtáčí had, s hlavou položenou na zeměkouli. Socha má poněkud hrubší, rustikálnější rysy, je tesána podle oltářního obrazu v kostele Zvěstování Panny Marie. Datována r.1816. Nápis na zadní straně podstavce: KE CTI RODIČKY BOŽJ / A NA ZNAMENJ VDĚČNOSTJ / POSTAWENA TATO STATUE / OD CTITELŮ MARJANSKÝCH / DNE 10.RZJNA ROKU 1816/ . (PhDr. Vlčková, 1988)