socha Karla Havlíčka Borovského

Před severní částí hlavního průčelí gymnázia na parkově upraveném terénu centrálně umístěna plastika K. H. Borovského. Na dvakrát odstupněném stylobatu čtvercového půdorysu umístěn sokl, nahoře opatřený profilací v horní části představující svazek prutů. Na soklu postaven kubický podstavec na jehož stranách orámovaná čtvercová zrcadla v nichž nápisy. Na západní čelní straně nápis v kapitále: “KAREL / HAVLÍČEK / BOROVSKÝ” Zbývající strany soklu přetesány. Na východní zadní straně obnoven nápis v kapitále: „SVOBODEN JSI BYL / SLIBY NI OKOVY TĚ NESPOUTALY / VELIKÝ JSI BYL / ANI SMRT TĚ NEDOSÁHLA / PADLO TĚLO UMUČENÉ / ŽIJE A V NÁRODĚ SÍLÍ DUCH TVŮJ“. Figura provedena v nadživotní velikosti z jemného pískovce. Postava stojí na čtvercovém plintu, levou nohou mírně nakročena vpřed, hlava hrdě vztyčena, s oběma rukama na prsou, přičemž v pravici drží pero, oděv převážně zakryt řaseným dlouhým pláštěm. Po dobu druhé světové války byla socha odstraněna a deponována v městské plynárně.