socha Eva

Socha Eva (Toileta) Socha vytvořená pod zřejmým vlivem a dojmem současného francouzského sochařství, zejména Malliola a Bourdella, patří ke stěžejním dílům Štursova uměleckého vývoje na předělu mezi secesí a monumentálním neoklasicismem. Výsledkem několika studií byla mramorová plastika z r.1901, po které následovala další tzv. velká varianta v bronzu z r.1908 a konečně v r. 1910 verze v kameni. Na dnešním místě v nice rampy Pražského hradu při čp. 226/III byla umístěna v r. 1922. Socha byla opravována r. 1967 a v r. 1981, kdy byl upraven sokl s vytesaným názvem plastiky poté, co bylo definitivně rozhodnuto, že nebude nahrazena pomníkem Jana Nerudy o jehož umístění se zde uvažovalo. Žena na skalnatém útvaru, hlava pootočená doprava, oběma rukama si přidržuje proud vlasů. (sign.na útesu Štursa)