socha Ecce Homo

Na nízkém plintu v elegantních křivkách pojatá esovitě komponovaná stojící figura Bolestného Krista (Ecce Homo) v životní velikosti v kontrapostu s předsunutou levou nohou. Kolem boků má Kristus ovinutu bederní roušku, přes ramena má přehozen plášť, přehozený přes levé rameno a přichycený provazem k pravému rameni, u nějž drapérie pláště tvoří spletitý uzel. Svázané zkřížené ruce má Kristus pozvednuty před tělem při levém boku. Na hlavě má trnovou korunu, spletenou ze šesti prutů. Hlava je nakloněná k pravému rameni, v obličeji klidný výraz hluboké bolesti a odevzdání. Tvář charakterizují pro Pröbstlovy sochy typické, ostře řezané lícní kosti, velká víčka a specificky modelované rty. Bohatě zřasený plášť spadá vzadu rovnoměrně podél celé postavy, způsob jeho řasení s tvrdými záhyby s ostrými hranami demonstruje tíhu materiálu. Mírně labilní postoj trpícího s váhou přenesenou na pravé noze, přičemž levá vykračuje do prostoru, napovídá, že v předchozích okamžicích musel projít nesmírnou bolestí. Figura serpentinata zvyšuje dramatičnost celkového vyznění silně expresivního díla. --- Sochařská figura byla původně osazena na vysokém soklu z umělého kamene - viz následující popis: Sokl je složen z širší podstavy a nad ní navazující užší čtyřboké části. Podstava s konvexně vyklenutou střední částí a ustupujícími bočními částmi je nahoře stupňovitě profilována. Užší čtyřboká část je na přední straně opět konvexně vyklenuta, boční strany mají podobu volutových křídel. Nahoře je ukončena silně vyloženou profilovanou římsou. Na přední straně je obdélný rytý rám (bez nápisu). -------- Socha byla restaurována v letech 2015 - 2016. Stav originálu byl však v natolik pokročilém stupni degradace, že jeho prezentace a umístění v exteriéru nebyla žádoucí. Socha byla přemístěna do interiéru konventu - do foyeru sálu Milosrdných bratří, sokl byl ponechán na původním místě, na pravé straně schodiště a byl osazen sochou sv. Jana z Boha.