socha Arnošta z Pardubic

Socha je druhotně umístěna na nám. Arnošta z Pardubic, před domem čp. 18 (tedy rodným domem M. Majerové). Původně stávala na východním okraji města u železniční trati. V letech 1996-7 došlo k opravě a přemístění sochy na náměstí./ Materiál pískovec. Výška 5,5 m. Socha s mohutným podstavcem stojí na dvou kamenných stupních čtvercového půdorysu. Hranolový podstavec s vysokým hladkým soklem má ze všech stran vpadlá čtvercová pole. Z čelní strany je reliéf znaku prvního arcibiskupa pražského s dvouřádkovým nápisem: Arnoštu / z Pardubic.. Z boku je nápis: Dem Ernst / von / Pardubic.. Ze západní strany je pole vyplněno nápisem: Ernesto / de / Pardubic.. Zadní strana nese nápis: Vděčná / vlasť / 1869.. Nad římsou podstavce s oblounem navazuje sokl sochy s reliéfy architektonických gotických prvků. Socha je ztvárněna v nadživotní velikosti. Váha těla spočívá na pravé noze, levá je pokrčena. Arnošt z Pardubic je oděn v arcibiskupské roucho. Pravou rukou pozvedává šat, levou drží listinu. Skulpturu ohrazuje oplocení z hranolových pilířků, spojovaných železným řetězem. Předmětem ochrany je socha Arnošta z Pardubic na vyznačeném pozemku.