socha archanděla Rafaela

Rozměry: v. cca 150-170 stanovena odhadem Materiál a technika: kámen (pískovec?) Popis: na opěráku věže, diagonálně umístěném při epištolní straně jejího průčelí, je osazena socha stojícího archanděla Rafaela. Okřídlená figura je esovitě prohnutá, hlavu má vytočenou doleva. Postava je oděna do spodního, dlouhého šatu a krátké pláštěnky, která je sepnuta pod krkem. Pravou rukou archanděl přidržuje u těla na svém břiše rokokovou kartuši, druhou rukou drží u levého boku šupinatou rybu. Pro sochařské zpracování je charakteristická výrazná objemová plasticita, v záhybovém systému draperií převládají lehce diagonální, ostřeji vytažené řasy. Popis převzat a upraven podle ev. listu nemovité kulturní památky, viz text revize z r. 2002, kterou zpracovaly dr. Libuše Svátková a Mgr. Markéta Jančarová)