socha alegorie Země

Alegorie Země je ztvárněná jako stojící nahá mladá žena, která drží roh hojnosti. Žena má esovitě prohnutou postavu; zobrazena je čelně – s nakročenou pravou nohou, spočívající chodidlem na výstupku skalnatého terénu, na němž socha stojí. Ženin klín zakrývá rouška, vedoucí přes pravé stehno směrem dozadu. Pravá ženina paže je natažená, levá pak ohnutá v lokti. Rukama postava přidržuje roh hojnosti - pravou drží roh vzadu dole (dlaň má roztažené prsty, palec je hodně vzdálen od ostatních prstů), levou pak vpředu nahoře. Roh je esovitě prohnutý, dole zakončený volutou a nahoře ven ohrnutý. Uvnitř rohu jsou plody - jablka, hrušky, některé i s listem, hrozny vína, dýně (?). Žena má hlavu nakloněnou k levému rameni - hledí tedy opačným směrem, než je roh hojnosti, mírně se usmívá. Vlnité vlasy jsou v týle sepnuté do drdolu, pod drdolem splývají vlasy v pramenech. Žena se pravou nohou opírá o kmen stromu (?), nahoře sahající až k jejímu pozadí. Vedle ženiny levé nohy sedí zajíc, situovaný z profilu – jeho hlava směřuje vně. Materiálem je pískovec. Socha stojí na nově zhotoveném hranolovém betonovém soklu.