Smuteční obřadní síň

Objekt smuteční obřadní síně je spojen stavebně s historickou hřbitovní budovou. Vybudován byl odborem výstavby MěNV Česká Lípa v rámci akce „Z“. Důvodem pro výstavbu byla snaha národního výboru „zajistit důstojné občanské rozloučení se zemřelými, snížit na minimum počet církevních rozloučení a hygienicky odpovídající uložení tělesných pozůstatků zemřelých.“Jedná se o dvoupodlažní objekt o rozměrech 45,30 × 8,6 m. Základy jsou z betonových pasů, přízemí a příčky jsou vyzděny z plných cihel, patro a stropní konstrukce jsou ocelové. Podlahy jsou kamenné, teracové. V přízemí se nachází prostor k likvidaci věnců, šatna se sociálním zařízením, strojovna výtahu, márnice a místnost pro pozůstalé. V patře pak vlastní obřadní síň a schodišťové prostory. Autorem atypického projektu byl ing. arch. Miloslav Kadeřábek, mj. autor neméně zdařilé obřadní síně v Kralupech nad Vltavou. Ten navrhl zajímavě koncipovaný objekt, rozšiřující kapacity starého sousedního neorenesančního objektu. Novostavba využívá kontrastu subtilního, prosvětleného vstupu s robustní hmotou samotné obřadní síně, tvořenou ocelovými pyramidálně zalomenými plechy, vytvářejícími působivý rastr.