slovanské hradiště

Slovanské hradiště v Mikulčicích patří mezi nejvýznamnější archeologické lokality a svou rozlohou (kolem 10 ha) se také jedná o nejrozsáhlejší slovanské archeologické naleziště na našem území. Rozkládá se na katastru obcí Mikulčice a Kopčany na Slovensku, v blízkosti řeky Moravy, jejíž meandrující ramena původně obtékala hradiště a tvořila tak přirozenou obrannou bariéru. Opevněná plocha byla rozdělena na akropoli a předhradí, mimo hradby se pak nacházelo rozsáhlé podhradí s množstvím rozptýlených pohřebišť, sakrálních objektů i sídlištních staveb. Hradiště v Mikulčicích bylo jedním z hlavních center ranně středověkého státního útvaru, nazývaného Velká Morava. Velké množství nalezených importů z celého světa svědčí o jeho velkém významu jako obchodního centra. Lokalita je významná také díky dochovaným pozůstatkům zděné architektury sakrálních i světských staveb. Zcela unikátní je pak kostel sv. Markéty v Kopčanech, který je považován za jedinou dodnes stojící stavbu z doby Velkomoravské říše. Terénní situace a relikty slovanské architektury byly dobře zachovány díky poloze hradiska mimo současnou aglomeraci (na rozdíl od např. hradiska v Nitře nebo ve Starém Městě u Uherského hradiště). Unikátní je také množství archeologických nálezů z organických materiálů, které se dochovaly díky unikátnímu složení půdy.