sloup se sousoším Nejsvětější Trojice

Na třech stupních pravidelného dvanáctiúhelníku stojí ze 4 stran podstavce pro ústřední plastiky, ke kterým stoupají kuželková zábradlí ponechávající (mezi závěrečnými pilířky a čučky) otvory čtyř vstupů do vnitřních částí. Na podstavcích tak utvořeného vnějšího obvodu stojí plastiky v životní velikosti vztahující se ke starozákonním počátkům zrodu křesťanství - k náměstí stojí sv. Josef s Ježíškem, vedle sv. Jan Křtitel s beránkem, na druhé straně jeho rodiče - sv. Zachariáš (drží destičku s nápisem JOANN EST NOME EIUS ) a sv. Alžběta. Na koso postavený mohutný hranolový sokl vlastního sloupu je koncipován ve dvou patrech, kde z nároží spodní části vybíhají podstavce pro další 4 sochy, z nichž ústřední postava P. Marie Imaculata stojí na zeměkouli (s hadem a půlměsícem) výrazně výš než ostatní 3 světci, sv Jan Evangelista (s knihou), sv. Jan Nepomucký (s krucifixem a ratolestí) a sv. Roch (s poustevnickou holí). Plochy mezi podstavci plastik člení vyhloubené niky a čelní strany těchto podstavců niky s mušlemi v obloucích. Čtyři pole horního podstavce pod vlastním sloupem nesou nápisy česky a německy proti sobě a dvakrát latinsky stejného znění. Samotný hranolový sokl pro vlastní sloup Nejsvětější Trojice je postaven na koso a nese 4 nápisy; český, německý proti sobě, 2 latinské téhož textu, rovněž naproti osbě. 1) LETA TIHOŽ K WIETNI CZTI SWATE TROJICE TEN SLOUP Z GRUNTU WIZDWIŽIL JAN JIŘZICK NAIDICK V TRUTNOWIE 2) DIS LOB DER HÖCHSTEN GOTHAIT SO DREI FALTIK HAT LASSEN MACHEN ALHIER IOANN GEORG NEIDICK 3) IN HONOREM SAC ROSANCTAE TRIADISPOSITA A IOANNE GEORGIO NEIDIK CIVE TRAVTTE NAVI ENSI (letopočet MDCCIIII) U paty na koso postaveného podstavce jsou představěny pro sochy světců 4 sokly, v nichž jsou niky s konchou a mušlí. V čele stojí v kontrapostu mírně prohnutá Imaculata na zeměkouli s hadem a srpkem měsíce, ruce sepjaté, pohled obrácený vzhůru. Plášť se jí sveze z ramen a tvoří za její postavou mohutnou slupku. napravo od ní stojí světec s knihou ve výrazném kontrapostu. Pravice přidržuje knihu levicí na prsou, pohled obrácený vzhůru. Svébytně pojatá draperie je pod pasem rozprostřena do zvlněného obloukovitého cípu. Následuje socha sv. Jana Nepomuckého, v obou rukách drží šikmo přes prsa krucifix a v pravici ratolest, draperie obvyklého úboru je členěna paralelně svislá. Světec s dlouhým vousem se opírá o hůl. Kalhoty jsou pod koleny podvázány, oblečen je v krátký kabátec. Na zádech mu splývá dlouhý plášť. Sousoší Nejsvětější Trojice je umístěno na vrcholu s hladkým dříkem a entanzí s kompas. hlavicí. Ježíš a Bůh Otec sedí na oblacích, u nohou mají andílčí hlavy. Mezi nimi je kříž držený Ježíšem, Bůh Otec drží v levé ruce zeměkouli u pravé šipku. Kristovu hlavu vroubí 3 svazky paprsčité svatozáře. nad postavami se vznáší v paprsčité svatozáři Duch svatý - holubice.