sloup se sochou sv. Isidora

Sloup se nachází na cestě z Budeniček do Zlonic, přímo naproti kostelu sv. Isidora - jde o součást jednoho poutního komplexu. Sloup, založený na dvoustupňové čtevrcové základně, sestává ze tří částí. Základnu tvoří hranolový sokl s velmi plastickou, profilovanou patkou a římsou. Jeho stěny zdobí oválná zrcadla a diamantované úseky v nárožích. Na jižní a severní straně jsou dnes obtížně čitelné nápisy, udávající mimo jiné donátora stavby a dataci 1673 (přepis viz starý evidenční list a literatura). Na sokl dosedá vlastní těleso sloupu, respektive pilíře, neboť má čtvercový půdorys. Pilíř má vlastní čtvercový plintus, oblounovou plastickou patku a výraznou, plasticky vyvinutou římsovou hlavici s prstencem. Dřík sloupu je členěn odstupňovaným vpadlým polem, které na horním a dolním konci ukončuje odsazený oblouček. Na vrcholku pilíře stála socha sv. Isidora, která je ovšem už více než deset let nezvěstná. Podle dochovaných snímků a popisů mělo jít o podživotní zobrazení světce v rolnickém oděvu (kazajka s výraznou sukní a vysokými koženými botami), držícího v rukou rýč, pod nímž tryská čtveřice pramenů. Figura sv. Isidora byla ztvárněna robustním, plastickým, byť v detailu a proporcích rustikalizovaným způsobem, s výraznou vousatou tváří, mohutnýma svalnatýma rukama a v lehkém kontrapostu zakrytém bohatě zřaseným šatem. Předmětem ochrany je sloup se sochou sv. Isidora a k němu náležející pozemek.