sloup se sochou P. Marie

Mariánský sloup je situovaný na náměstí K. J. Erbena k jihovýchodní straně v dolní části poblíž meteorologického sloupu, u komunikace. Polygonální osmihran kamenného soklu v horní části ukončený zaoblenou římsou s vyčnělými kvádrovými tělesy orientovanými do kříže, přecházející do spirálových segmentů k římse podstavce (ve vrcholu ukončenými kvádrovými zdobnými prvky se zubořezem). Okolo soklu sloupu je mírně zvýšený nepravidelný půdorysný osmihran s obíhající výplní balustrády do výšky 90 cm. Balustráda s hraněnými kuželkami, v rozích se sloupky ukončenými ústupkovými kvádrovými čučkami, kuželky překryty plochou zaoblenou římsou. Vstupní vrátka balustrády od jihovýchodní strany náměstí. Sokl přechází v podstavec, ukončený ústupkovou zkosenou římsou sedlového tvaru. Na podstavci nápisy. Nad čelním nápisem šestiboká lucerna s ramenem držáku o délce 50 cm. Na podnožní desce půdorysného tvaru polygonu vztyčen dřík sloupu, sole stažen objímkou, dřík hladký s mírnou entazí, ve vrcholu s prstencem, kompozitní hlavice konkávního tvaru zdobena volutami s vegetabilními motivy. Plintus se sochou P. Marie Immaculaty na globu s hadem, v životní velikosti. Kolem hlavy P. Marie 12 šesticípých hvězd. Esovitě prohnutá figura v kontrapostu, oděna do bohatě řaseného roucha, plášť přehozen k pravému koleni, rozevlátý. Prostovlasá hlava P. Marie skloněna k levému rameni, ruce sepjaty před tělem k pravému prsu. Stopy po barevnosti. U nohou P. Marie hlavičky andílků s křidélky po pravé a levé straně. Světlý pískovec, podstavec povrchově zdoben zrcadlovými rytými výplněmi. Celková velikost cca 6,5 m. Nápisy novodobě vtesané kapitálou, v čele: Zřízeno/ prací br./ Braunů/ r. 1735.,/ péčí/ měšťanů/ miletínských//. Vpravo: Vichřicí/ sříceno/ 1. ledna/ 1908/ Znova/ postaveno/ téhož roku/ prací/ Jar. Hátle/ a Fr. Vejse/ z Hořic/ příspěvky/ dobrodinců//.