Slavníkovská Libice - archeologická památková rezervace

Dvojdílné hradiště na dvou nevýrazných terasovitých vyvýšeninách v záplavové oblasti Cidliny. Na ploše předhradí dnes leží obec Libice; akropole, opevněná výrazným obvodovým valem (původně hradbou), je s ním spojena úzkou šíjí. Plocha hradiště byla osídlena již v pravěku (mj. v mladší době bronzové), slovanské osídlení je tu známo od 6./7. stol. Hradiště (od sklonku 8. stol.) se spojuje se sférou Zličanů, ve 2. polovině 10. stol. bylo sídlem Slavníkovců. Byly tu odkryty základy kamenného emporového kostela, patrového paláce, zbytky mincovny, kolem kostela bylo knížecí pohřebiště. Na opevněném předhradí stály dva dnes zaniklé kostely a dům kněží, další pohřebiště atd. Po vyvrácení Libice r. 995 se hradisko stalo přemyslovským správním centrem, osídlení akropole skončilo po požáru r. 1130.