škola Vesna

Řadový dvoupatrový dům postavený z cihel, který je situován na obdélném půdorysu dvoutraktové dispozice. Hlavní jihozápadní průčelí je sedmiosé, z toho 3. až 5. osu tvoří mělký rizalit završený atikovou zídkou. Celá fasáda je ozdobena jemnou pásovou rustikou dělenou profilovanými kordonovými římsami, přičemž bosáží je zvýrazněna pouze v parteru a na nárožích rizalitu. Osy všech pater prolamují okenní otvory se šambránami, jež jsou prosvětleny dělenými okny se světlíky. Vyjma soklu, kde se uplatňují dvířkové sklepní průduchy a 5. osy přízemí, v níž se nachází vstupní otvor vyplněný dvoukřídlými prosklenými dveřmi s nadsvětlíkem. V první etáži jsou okna opatřena sedmi trojúhelnými frontony, v rizalitu třemi parapety s balustrádou, ve druhé etáži následně třemi nadokenními římsami. Jinak mají prostý vzhled. Mohutná korunní římsa, která odděluje sedlovou střechu s ústřední atikou, je ozdobena listovcem, vejcovcem, zubořezem a konzolami. Mezi 7. a 8. osou přízemí je umístěna mramorová deska s bronzovým portrétním medailonem Františka Mareše a nápisem: „ZDE PŮSOBIL / FRANTIŠEK MAREŠ / 1862–1941 / ŘEDITEL SPOLKU VESNA, / PRŮKOPNÍK ŽENSKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA MORAVĚ / A ORGANIZÁTOR ČESKÉHO UMĚLECKÉHO ŽIVOTA / V BRNĚ“. Budova má sedlovou střechu s pálenou krytinou.