Seberův vodní mlýn

SV směrem od obce Nišovice je situován při řece Volyňce a Mlýnské stoce areál mlýna s obytným stavením, mlýnicí, sýpkou a hospodářskými budovami. Mlýn se svou západní stranou se přimyká k řece Volyňce a z východu je obtékán mlýnským náhonem (parc.č. 1389), který je vyveden z Volyňky. Mlýn sestává z obytného stavení s navazující patrovou mlýnicí, k níž se přimyká torzo lednice na mlýnském náhonu, který je taktéž součástí areálu mlýna. Ze severu byla k traktu obytného stavení a mlýnice přistavěna pekárna. Před západním průčelím obytného stavení se rozkládá předzahrádka obehnaná zdí, s níž sousedí hlavní (západní) brána do dvora, lícující s kolnou s vestavěnými chlévy. Jižní stranu dvora vymezuje stodola, jež se kolny dotýká jen nárožím. Vzniklý odskok v JZ části areálu opticky vyrovnává ohradní zeď a vymezující malý trojúhelný pozemek mezi stodolou a kolnou. Na východní straně dvora stojí stáje, mezi nimiž a mlýnicí je brána vedoucí k náhonu a lednici.