rudný důl Vojtěch

Areál rudného dolu Vojtěch (dříve zvaného Nová jáma) se rozkládá na severozápadním úbočí březohorského vrchu Koráb ve svažitém terénu při Husově ul. Původní podstatně rozlehlejší areál, zahrnující další navazující, vesměs novodobě znehodnocené provozní budovy (nově upravená hospodářská budova čp. 270, zbořená továrna na drátěná lana a další objekty)), byl - pokud jde o památkovou hodnotu - redukován na vlastní funkční jádro dolu, komplex čtyř (původně pěti) vzájemně stavebně spojených budov na půdorysu písmena "U" otevřeného k severovýchodu. Základ důlního celku tvoří šachetní budova a na ni k severovýchodu přímo navazující budova cáchovny (čp. 29). Směrem k severozápadu se k budově šachty pojí stará strojovna (později kompresorovna), na níž pak ve snížené poloze navazuje nová strojovna. Kolmo směrem k severovýchodu byla připojena budova kotelny s uhelnou, kotelna však byla zbořena do základů asi v l. 1991 - 1992. Na jejím místě je dnes travnatý dvorek v úrovni přízemí nové strojovny. Uhelna zůstala stát jako poněkud trapný relikt porušeného celku. Ve smíšeném, převážně však kamenném zdivu uhelny se na jihozápadní straně dochoval otisk sedlové střechy zbořeného objektu. Památkově chráněna je šachetní budova, budova cáchovny a staré strojovny (kompresorovny), budova nové strojovny s pozemkem zbořené kotelny a uhelna a k tomu náležející pozemky.