Rožnov

Rožnov (v minulosti Stradonice) je středověkého původu, nejstarší písemná zmínka pochází ze 13. století. Jedná se o obec vzdálenou 2 km od historického centra Českých Budějovic, jejíž převážná část je soustředěna po dvou stranách silnice Lidická třída. Zhruba ve středu obce je při východní straně silnice mírně lichoběžníková náves. Usedlosti na západní straně silnice mají bezprostřední kontakt s řekou Vltavou. Základní rozvrh usedlostí v obci je středověkého původu. Až do konce 18. Století setrvával tento stav, nová zástavba pak byla situována do okrajových poloh. Z dochovaných stavebních etap jsou v Rožnově zastoupeny pozdně středověká z 16. století, renesanční a barokní a dále klasicistní z 19. století. Zděné usedlosti jsou vesměs uzavřeného třístranného typu s klasickým dvouštítovým průčelím a klenutou bránou uprostřed. Dvě sýpky z předbělohorského období patří k vůbec nejstarším dochovaným světským objektům ve vesnickém prostředí v regionu.