roubený dům

Roubený dům se nachází ve středu města Blatná, v blízkosti tř. J. P. Koubka. Dům stojí ve dvoře, za domem čp. 28. Budova je přízemním objektem zastřešeným sedlovou střechou, která je kryta drážkovou krytinou. V dvorní střešní rovině se nachází pultový vikýř. Přesah střechy na dvorní straně tvoří zápraží. Dům je roubený, s nízkou kamennou podezdívkou, obvodové zdivo je tvořeno vodorovně kladenými trámy, v nárožích vázanými na rybinu. Spáry mezi trámy jsou vymazány hlínou, patrně smíšenou s plevami a jsou nabíleny na JZ a JV fasádě. Před část SV fasády je předsazena kamenná stěna, patrně v místě černé kuchyně. Jihovýchodní trojúhelný štít je členěn na dvě části, lichoběžníková spodní část a vrcholová trojúhelná část. Spodní část má lomenici ze šikmo kladených prken, jejichž spáry jsou překryty latěmi, horní část má svisle kladená prkna na sraz. Oproti tomu SZ trojúhelný štít má jednoduchou lomenici ze svisle kladených prken, prolomenou dveřmi pro shoz na seno. Dvorní fasáda je členěna dvěma nestejně velkými okny (do světnice, do komory) a dveřním otvorem v dřevěné zárubni do vstupní síně. Jihovýchodní štít je v přízemí i ve štítu prolomen okenním otvorem, ve štítu ještě větracím otvorem ve tvaru kvadrilobu.