Ředitelství pošt a telegrafů

EXT: Budova na půdorysu L je zasazena na okraji historického jádra. Jednotlivé navazující hmoty budovy jsou sjednoceny úpravou fasády s převažujícím horizontálním členění, podtrženým vysokým kamenným soklem a jednotnou zlatě okrovou barevností. Kancelářská část. záp. Průčelí je 1+8osá, vstupní partie 5osá, jižní křídlo má 22osou kancelářskou část, 4osý věžový rizalit a 7osou patrovou část, přiléhající ke vstupní hale. Křídla s kancelářemi mají kvádrový sokl ukončený římsou, v 1. a 2. patře souvislou plochu, členěnou do svislých segmentově prohloubených pásů s keramickým obkladem. Nejvyšší podlaží je odděleno širokým pásem mohutně vysazené římsy a jeho plochu pokrývají omítkové pásy na způsob rustiky. Všechna okna mají stejný výškově obdélný formát a členění do kříže, jednoduché omítkové šambrány, v přízemí zalamované do uší. Levá osa západního průčelí nad průjezdem je atypická, mírně ustupující z plochy průčelí. Okna jsou trojdílná s poutcem uprostřed, bez šambrán. Fasádu člení pouze římsy nad 1. a 3. patrem. Průjezd novodobě upraven, původní členění nedochováno, vrata nepůvodní, nehodnotná. Nárožní snížená partie objektu je provedena odlišně, vstup s předloženým schodištěm kryje portikus nesený sloupy na vysokých soklech. Původně zde byla průběžná parapetní zeď. Vstupní halu prosvětlují větší okna s drobným členěním. Vstupní dveře jsou dvoudílné, se dvěma obdélnými prosklenými výplněmi a mříží, oplechované asi mědí. V 1. patře jsou velká okna členěná 2x3 díly, lemovaná omítkovými šambránami se zdvojenýma ušima. Atika nad 1. patrem ve formě souvislého parapetu rastrovaného obdélnými vložkami. Věžový rizalit přebírá členění ze sousedních fasád, poslední patro zdobí meziokenní pás. Atika s ozdobným obloučkovým motivem ukončuje průčelí s plochou střechou. V nároží rizalitu býval umístěn znak s plastikou Čs. lva. V provedení fasád jižního křídla je jedinou anomálií provedení vedlejšího vstupu v 7. a 8. ose zprava. Zde jsou dvoukřídlé oplechované dveře (měď?) s drobnými prosklenými čtvercovými tabulkami a mřížkou, nad nimi v patře 2 čtvercová okna, lemovaná šambránami s ušima. Široký vlys nad 1. patrem zdoben kosočtverci. Soustava valbových a sedlových střech, krytých měděným plechem. Dvorek částečně zadlážděn a částečně pokryt vegetací.