stará radnice

Patrový dům v jižní frontě soboteckého náměstí. Čtyři valeně zaklenuté arkády podloubí vyrůstají z hranolových pilířů s prostou římsou. Podloubí s dvojicí portálů, západní v segmentovém záklenku, východní v obdélném jednoduchém kamenném ostění, klenuto valeně s lunetami, pod vížkou částečně zazděno, zesíleno dvojicí valených pasů s železnými táhly. Až po hlavní římsu fasáda ozdobena pásovou rustikou. Nad zdobněji profilovanou pásovou římsou čtyři okenní osy, každá sestávající ze sdruženého špaletového, křížem děleného šestitabulkového okna, vnější otvíráno ven. Střední dvě osy nad střednímy oblouky podloubí tvoří plochý rizalit. Nad ním z hlavní římsy vyčnívá nízký trojúhelný štít, vprostřed osazen ciferník hodin. Za ním vyrůstá hranolová vížka, vpředu otevřena velkým valeně zaklenutým otvorem ve štukovém kartušovém ostění, ze stran drobnými cca čtvercovými okénky. Na severní straně vížky dvojice pilastrů, pod hlavicí ozdobených jednoduchým ornamentálním závěsem, nesoucí stříškou krytou bohatě profilovanou obíhavou římsu, na straně do náměstí segmentově vzdutou nad dalším ciferníkem hodin. Výše rovná hlavní římsa a plechem pobitá cibulová střecha vížky s lucernou. Zadní fasáda východně částečně kryta přístavbou solnice, na východě v přízemní obdélné okno, v patře tři okenní osy, okna dvojitá, špaletová, vnější otvírána ven, dělená písmenem T, pětitabulková. Západně solnice na úrovni podesty a v patře dvě taková okna, přízemí zakryto novodoubou přístavbou veřejných záchodků. Střecha radnice sedlová, krytinou plech. Přístavba solnice - obdélná přízemní budova, severní stěnou přléhající k radnici, na východě opatřena dvojicí našířku položených obdélných okének v jednoduchém kamenném ostění s mříží. Jižní průčelí s plochým segmentem zaklenutým portálem, jedním obdélným přízemním a jedním žaluziovým oknem v trojúhelném prostém štítu. Západní stěna o dvou okenních osách a dvou portálech. Okna a dveře solnice novodobá, decentně historizující. Interiér: Východní portál ústí do obdélného mázhausu, zaklenutého valenou klenbou se třemi páry stýkajících se lunet se štukovými hřebínky, vybýhajících z profilovaných konzol, některé z nich zdobeny jednoduchými štukovými závěsy tvaru obrácených hvězdových oblouků. Východně mázhausu nepřístupný byt, západně přepříčkované prostory bistra klenutého valeně s lunetami. Jižně vstup do přístavby solnice, valeně klenuté s lunetami a železnými táhly. Severně valeně klenuté přepříčkované prostory, dříve využívány jako promítací kabina. V jihozápadním koutu mázhauzu nástup schodiště do nepřístupného patra, zaklenutého stoupavou segmentovou klenbou, podesta drobnou cca. čtvercovou plackou. Před schodištěm vstup do úzké segmentem zaklenuté chodby se dvěma páry styčných lunet, východně vstup do sklepa, tvořeného jednou valeně klenutou prostorou z částečně omítaného smíšeného zdiva, západně pánské toalety klenuté valeně, jižně plochostropý přístavek dámských toalet. Krov nezpřístupněn.