radnice - nárožní budova

Radnice čp. 1 je rohový patrový zděný dům na obdélném půdorysu. Je opatřen omítkou šedé a bílé barvy. Hlavní jižní průčelí je o třech osách se vchodem uprostřed. Průčelí je členěno soklem, profilovanou patrovou římsou a profilovanou korunní římsou, která uprostřed zakončuje trojúhelný štít. Jednotlivé osy ohraničují pilastry. Podvojná obdélná okna sjednocuje podokenní římsa v přízemí a nadokenní v patře. V patře uprostřed dominuje ve štukovém rámci nástěnná malba s historickým námětem (císař Rudolf II. povyšuje v roce 1581 městečko Brandýs na královské komorní město). Ve štítu je ozdobná kartuše s dvouocasým lvem na červeném podkladu. Boční průčelí je o sedmi okenních osách. Střecha s vysokým sklonem je valbová, krytá taškami esovkami. Uprostřed střechy vystupuje oplechovaná hranolová věžička s hodinami ze dvou stran, s osmibokou zvonicí a cibulovou bání s makovicí a latinským křížem. Interiér nebyl prozkoumán. Podrob. popis viz evid. listy Ing. arch. Hlavaté z 1989.