radnice

Čtyřkřídlá, jednopatrová, zděná omítaná budova se středním úzkým dvorem má 6 (dříve 5) × 11 os. Na západě navazuje na řadovou zástavbu. V ose hlavního průčelí je zakončena hranolovou věží, k rohům je kryta valbovou a k sousednímu domu sedlovou střechou. Krytinou byl, stejně jako na helmici věže původně plech. V současnosti tvoří střechu šindel. Průčelí do náměstí je uprostřed členěno dvouosým (dříve jednoosým) rizalitem, v němž je v kvádrované rustice v přízemí prolomen otvor průjezdu se stlačeným obloukem (s vyznačenými klenáky) a v patře původně čtyřdílné okno s podokenní římsou (v současnosti nahrazeno dvěma menšími okny, podobnými oknům v postranních částech). Rizalit vrcholí trojúhelným štítem, rámovaným římsou a mutuky. Postranní dvouosé části průčelí jsou hladké, členěné pouze hlavní římsou a kordónovou římsou přecházející i přes rizalit. Starší obdélná okna bez orámování, ve špaletě byla při rekonstrukci nahrazena novými dřevěnými dvoukřídlými okny, s dělením na 8 tabulí, odsazená od líce fasády a rámovaná šambránou. Věž nad rizalitem má vlastní sokl, na němž stojí pilastry s píšťalami v hlavicích. Hlavní římsa se uprostřed půlkruhově zvedá a pod ní je umístěn ciferník hodin (na boku je pouze orámovaný kruhový otvor). Okna na čelní a bočních stranách jsou umístěna v ploché šambráně, na podokenní římse a s římsovými úseky při patě půlkruhového zakončení. Helmice je čtyřboká, zvonovitá, dole konkávně prohnutá, nahoře kupolovitě vrcholící a doplněná čtyřbokou lucernou s obdélnými okénky a jehlanovou stříškou s proláklými stěnami. Nad stříškou je větrná růžice a otočná korouhvička. Boční (východní) průčelí o 11 osách je uprostřed členěno rizalitem se štítem stejné úpravy včetně původně širokého okna (dnes 2 užších oken) na podokenní římse se 4 konzolkami a hlavním klenákem. Po stranách rizalitu je nad kordónovou římsou po 5 oknech v patře, v přízemí byly dříve částečné zazdívky, dnes jsou okna opět prolomena, jen nejjižnější bylo ponecháno upravené na dveře. Zadní pětiosá fasáda za zaobleným rohem je v patře stejná jako na bočním průčelí, v přízemí zleva směrem k nároží jsou 3 ležatá stájová nebo sklepní okénka. Ve dvoře jsou jednoduché hladké fasády. Dnešní dvojkřídlá okna nahradila starší kusy, členěné do tvaru T. Interiér : Středem vstupního křídla vede na dvůr průjezd se 3 nestejně velkými plackovými klenbami na pasech a polopilířích. Po obou stranách jsou velké, zhruba čtvercové místnosti s neckovou klenbou, do níž zabíhají po 2 od každé stěny pětiúhelné výseče. Za pravou místností sestupují schody do sklepa a při dvoře začíná dřevěné dvouramenné schodiště do patra. Za levou nárožní místností následují dvě úzké místnosti s neckovými klenbami a pětibokými výsečemi (předěleny na průchodní část a WC), dále podél ulice ke kostelu je seřazeno několik prostor z části vzniklých vložením dodatečných příček a klenutých plackami nebo prasklými klenbami na stlačených pasech na nesouměrně rozmístěné pilíře: na vysokém plintu bez patky stojí hladký oblý dřík s entazí a bochníkovou hlavicí, krytou těžkým čtvercovým abakem. Shodně řešené prostory vyplňují i zadní křídlo směrem do Školní ulice (kde jsou dnes zčásti dřevníky). První patro je plochostropé, zčásti upravované pro potřeby obecního úřadu.