radnice

Složitý organismus domu, tvořený hlavní budovou s monumentálním trojúhelným štítem a na ní ze severu navazující částí patrové budovy s průjezdem, nacházející se na pozemku parc. č. 176. Celý radniční areál je ohrazený, v severovýchodní části středověké parcely je drobný dvůr s přízemním přístěnkem se sedlovou stříškou a mladšími přístavky. Stavební komplex vznikl spojením dvou sousedících domů (patrná je dodnes rozdílná výška okenních os a byly uplatněny různé typy oken, zejména v hlavní budově s umělecky hodnotným kamenným ostěním s profilací, křížením a římsami). Některá z oken 1. patra jsou chráněna košovou mříží. V jižním uličním průčelí se dochoval kamenný alianční znak nad středovým centrálním oknem 1. patra, v něm dodnes čitelný erb zubří pernštejnská hlava a letopočet 1514. Ve štítě okolo slunečních hodin uplatněna symetricky rozvržená čtveřice obdélných větracích okenních otvorů. V budově dochovány hodnotné interiéry - dvoulodní horní a dolní síň s křížovými klenbami a další prostory s cennými klenebními systémy renesance a manýrismu.