rabínský dům

Dvoupodlažní řadový dům nepravidelného obdélného půdorysu s drobným západním křídlem je orientován přibližně ve směru sever – jih. Objekt se hlavním průčelím obrací k východu, na severu předstupuje před čp. 3 polovinou trojúhelníkového štítu a ze dvora vrůstá do jeho zalomeného organismu svým krátkým kolmým křídlem s pultovou střechou spádovanou do dvora. Obdobně je jižní trakt s pultovou střechou vklíněn do hmoty domu čp. 5. Střecha hlavní části je sedlová. Jižní část domu je částečně podsklepena, vnitřní prostora je zasypána bez jasné komunikační vazby k domu. Většina výplní otvorů odpovídá průmyslové výrobě 2. poloviny 20. století. Okapově orientované hlavní východní průčelí obrácené do Tichého náměstí směrem k synagoze je čtyřosé. V přízemí se nacházejí dvoje dřevěné dveře a dvojice oken. Okna prolomená v první a druhé ose zprava se liší výškou parapetu a obsahují tabulkové ocelové výplně. Okna v patře jsou výškově obdélná, pouze okno v jižní krajní ose je široké, trojdílné. Fasáda je hladká, štuková, omítaná, s plochými šambránami kolem oken v patře a dveří v přízemí. Jednoduchá hranolová korunní římsa přechází v předstupující plochu trojúhelníkového štítu severního průčelí s malým obdélným půdním okénkem. Aktivní prvky odlišuje od šedého podkladu bílý nátěr. Severovýchodní nároží zpevňuje mohutný zděný opěrák kónického tvaru sahající až k úrovni parapetů oken 2. NP. Západní dvorní průčelí je tvořeno vyšším severním úsekem hlavního bloku a nižším úsekem jižního traktu zaujímajícího přibližně třetinu průčelí. Jižní trakt zastřešený pultem je v přízemí prolomen obdélným oknem a vstupem v ocelové zárubni. V patře se nachází jedno trojdílné okno. Hlavní blok je v patře prolomen dvojicí okenních otvorů, úzkým jednokřídlým v severní ose a širokým trojdílným v ose jižní. V přízemí se nachází pouze vstupní otvor se segmentovým záklenkem uzavřeným dřevěnými jednokřídlými dveřmi situovanými v severní krajní ose. Dvorní průčelí je hladké, v severní části doplněné soklem. Jižní dvorní průčelí kolmo navazujícího západního krátkého křídla je patrové, jednoosé, v přízemí prolomené menší klenutou prostorou, otevřenou do dvora obloukově zaklenutým průchodem. Při západním křídle s hladkou fasádou se nachází torzo snad destruovaného prevétu, nad nímž se nachází pavlač užívaná sousedním domem. Fasády ve dvoře jsou rozličně vyspravovány hrubou nebo stříkanou omítkou bez plastického členění krom pravoúhle odstupňované podstřešní římsy. Relikty na fasádách i okolních stavbách (otisk klenebního oblouku a sokl na západní fasádě, klenební pas na východní fasádě domu čp. 21, odskok jižní fasády domu čp. 3) prozrazují někdejší průběh dvorního křídla domu Žerotínovo nám. 21/15, které původně pokračovalo napříč dvorem. Střechy kryje keramická režná taška bobrovka na šupinovou skladbu, do ulice i do dvora ji doplňují dvojice střešních výlezů. Dispozičně se jedná o příčný čtyřtrakt v patře rozšířený místnostmi západního krátkého křídla. Hlavní trojdílná část přízemí je střední průchozí chodbou se schodištěm rozdělena na dva přibližně stejně velké klenuté prostory. Jižní krajní trakt zaujímá mladší přístavek.