průmyslová škola

Rozsáhlá budova průmyslové školy, doplněná sochařskou výzdobou tvoří složitý stavební organismus komponovaný jako symbolika stroje. Ústřední budova je třípatrová, na ní navazuje soustava bočních křídel, bran a teras. Stavba se nalézá na obdélníkovém půdoryse, jehož jihozápadní strana je zkosena ulicí Jaselskou. Škola je na pozemku umístěna tak, že hlavní hmota budovy s učebnami obíhá kolem vnitřního dvora, na severovýchodní straně pozemku přiléhá křídlo dílen, oddělené od hlavní hmoty budovy průjezdem z ulice. Na jihozápadní straně pozemku směrem k ulici Jaselské vybíhají dvě křídla. Ve vnitřním členění Kroha umisťuje hlavní učebny do dvou souběžných podlouhlých křídel, a to při jihozápadní straně pozemku s okny učeben do ulice Jaselské a při severozápadní straně pozemku s okny učeben na severozápad. Tato dvě učebnová křídla jsou na své jižnější straně propojeny kratší chodbou, při které jsou umístěny menší výstavní prostory. Z chodby je přístupné křídlo původně výstavního sálu, dnes tělocvičny, které se navenek projevuje dramatickým čtvrtválcovým objemem do ulice Jaselské. Jihozápadní křídlo učeben navazuje na schodišťovou halu u hlavního vstupu z ulice Havlíčkovy. Dalším výrazným prvkem budovy je připojená hmota odborných učeben na severní straně jihovýchodního křídla. Ta je propojena z budovou dílen můstkem v úrovni 2.NP. Předmětem ochrany je budova školy (hlavní budova, dílny, tělocvična) s oplocením, branami, sochou technika a vymezený pozemek.