Pöttingský palác

Třípatrový palác ukončený balustrovou atikou a monumentálním vikýřem ve středu. Vrcholně barokní průčelí prolamují tři dvojice sdružených renesančních oken a vrcholně barokní portál v přízemní horizontálně pásované partii. Portál rámují dva na koso postavené pilastry s volutovou hlavicí, na níž dosedá římsa, která stříškovitě vybíhá; nad středem portálu a v jeho vrcholu velký kamenný alianční znak (František Karel Pötting, Marie Zuzana ze Žerotína). Nad portálem je v patře pod oknem nefunkční balkónek s barokní mříží s akantovými úponky a s velmi výraznými římsami segmentového tvaru se zdviženými křídly. V supraportě středního okna je osmiboká šternberská hvězda, patrně na paměť stavebníkovy matky Marie Barbory ze Šternberka (1708). V suprafenestrách a supraportách štuková dekorace (oválné reliéfy). Dispozicně jde o hloubkový třítrakt a příčný dvoutrakt s renesančními klenbami, zčásti zachovanými i v patře. Sklepy jsou gotické a renesanční, valeně klenuté. Na hl. budovu navazuje souvislá zástavba - na středu hloubky bloku společenský sál, vzadu při Anenské ul. čtyřpatrová budova. Kromě předního paláce jsou všechno novostavby z l. 1929-31 podle projektu F. Kavalíra, sál upravil arch. Karel Caivas v r. 1932.