pomník z války 1866

Pomník (č. 343) Rakouského vídeňského 4. pěšího pluku Hoch - und Deutschmeistrů z brigády generálmajora von Rosenzweiga. Umístěn pod návsí u rybníka, na trojúhelném pozemku obehnaném kovovým plotem na kamenné podezdívce. V něm kolem pomníku čtyřboké menší ohrazení s řídkou mříží napodobující vztyčené bodáky pušek. Pomník má podstavec ve tvaru skály z červené žuly výše cca 2,5 m, na jejíž čelní stěně jsou 3 mramorové nápisové desky a kovový kříž s liliemi a orlicí. Na ostatních stranách po jedné desce. Nápis na desce u pravého boku: " řízeno dne 7. září 1902 péčí komitétu pro postavení vojenského pomníku pod vysokým protektorátem jeho c.k. výsosti pana arcivévody Eugena" Vzadu černá deska se zlaceným nápisem: " pozemek pro tento pomník věnovala obec Rozbeřice " (dtto v němčině). Na skále je umístěno realistické bronzové sousoší znázorňující vojína, podpírajícího raněného důstojníka. Vojín stojí, oko převázané šátkem, v pravici namířenou zbraň, levou rukou podpírá pololežícího důstojníka, který se pravicí opírá o zem a hlavu sklání k zemi.