pomník T. G. Masaryka_02

Pomník T. G. Masaryka se nachází v areálu základní školy T. G. Masaryka v ulici Bělíkova. Pořídila jej vlastním nákladem Jednota Československé obce legionářská pro Frýdlant a okolí ve Frýdlantu v Čechách. Návrh pochází od architekta Viléma Kvasničky a realizaci provedli akademický sochař Josef Bílek a jeho bratr kamenosochař František Bílek. Do základu pomníku bylo uloženo válcovité kovové pouzdro s pamětní listinou tohoto znění: „Potvrzujeme tímto, že tento pomník zbudovala jednota čsl. obce legionářské na věčnou paměť své neskonalé lásky a vděčnosti k panu prezidentu Osvoboditeli T. G. Masarykovi Ve Frýdlantě v Č. 21. 6. 1936.“ Listina končila větou: „Pomník předává se do ochrany řediteli školy Lad. A. Vodákovi.“ Ke slavnostnímu odhalení pomníku došlo 21. července 1936 (detailně viz Historický vývoj). Při slavnosti byl pomník odevzdán správě školy. Při příležitosti odhalení pomníku vyrobila v témže roce mincovna Kremnice pamětní odznáček. Nízký kvadratický sokl vynáší jednoduchou pískovcovou desku, na níž je na čelní straně osazen kovový medailon s reliéfní bustou T. G. Masaryka. Pod ním se nachází nápis "T. G. MASARYK / president-osvoboditel". V roce 1938 došlo z politických důvodů k odstranění reliéfu a nápisu a zůstal jen holý pomník. K jeho obnově se přistoupilo v roce 1947. Záhy, v roce 1948 byl pomník opět zrušen a obnoven byl až v roce 1995.