tři pomníky prusko-rakouské války

Soubor pomníků obětem prusko-rakouské války z r. 1866 se nachází pod budovou nádraží ČD poblíž pěšiny po pravé straně v travnatém terénu ve směru Dvůr Králové nad Labem-Žíreč, pohledově orientovaný k severovýchodní straně. Pomníky jsou ohraničeny ozdobným kovovým oplocením uchyceným na nízké kamenné podezdívce o rozměru 250x505 cm. Ve vymezeném prostoru se nacházejí celkem tři pomníky. 1) Pískovcový pomník stojící při čelním pohledu jako první zleva představuje běžnou pískovcovou stélu o výšce 200 cm. Na čelní straně pomníku je vytesán reliéfní kříž, pod kterým je uveden dvoujazyčný nápis: ARPAD MILUTINOVICH/ kdt. šikovatel 61./ pěšího pluku velko/ knížete následníka/ ruského zemřel dne / 15. srpna 1866 ve / Dvoře Králové a následkem/ svých zranění //. Kdt. Feldwebel im 61. Inft. Rgt. Grosfürst/ Thronfolger von Rusland,/ gestorben den 15. August/ 1866 in/ Königinhofin Folge seiner Wunden./ Nápisová deska o rozměru 56x47 cm. 2) Pískovcový pomník uprostřed je o celkové výšce 330 cm, výška vlastního pomníku skládající se z soklu, podstavce a segmentové hlavice s volutovými zavíjenými křidélky činí 220 cm, litinový kříž o výšce 110 cm, nápisová deska uprostřed o rozměru 67x52 cm. Dvoujazyčný nápis: Statečným vojínům / padlým v r. 1866/ pro císaře a vlast.// Den im J. 1866/ für Kaiser und/ Vaterland/ gefallenen tapferen Kriegern./ Nápis na boční straně soklu: Renov. Kom 1890. č.1. 3) Třetím pomníkem v oplocení je židovská stéla s typickým horním zaoblením o výšce 127 cm, nápisová deska o rozměru 98x59 cm. V horní části je vytesána Davidova hvězda s hebrejským nápisem uvnitř. Vytesaný nápis je dělený svislou čarou na část psanou česky (vlevo) a německy (vpravo). Nápis: Zde odpočívají v Pánu/ LEOPOLD FETNER/ desátník z / Pegozie Mioska v Haliči a / SAMUEL STERN/ ze Szegedina /v Uhrách/ který zemřel dne / 13. července 1866.// Hier ruhen /LEOPOLD FETNER/ Korporal aus / Pegozie Mioska/ in Galizien und/ SAMUEL STERN/ aus Szegedin in/ Ungarn ge storb/ am 13. Juli 1866./ Přepis uveden podle vytesaných liter na pomnících.