pomník Přemysla Oráče

Pomník Přemysla Oráče má podobu na ležato postaveného hranolového soklu provedeného z perfektně opracovaného pískovce na němž je osazena litinová socha pluhu. Sokl má nahoře profilovanou patku, nahoře je zakončen profilovanou římsou nad níž je dvojitý neprofilovaný podstavec výše uvedeného pluhu. Na dříku soklu jsou na podélných stranách osazeny litinové reliéfy, na čelní jižní straně je to: “Příjezd libušina poselstva do Stadic”, a na zadní severní straně: “Uvítání Přemysla kněžnou Libuší na Vyšehradě”. Na bočních stranách jsou vytesány zlacené nápisy, na straně západní: “ZDE OD PLUHU / PŘEMYSL / K WÉWODSTWJ POWOLÁN. / WZDĚLANY MDCCCXLI.”, a na straně východní: “VLÁDA / VRÁTILA SE / DO RUKOU TVÝCH, / Ó LIDE ČESKÝ. // 1945”. Do roku 1945 byl zde německý překlad nápisu ze strany západní: “VON DIESER STELLE WURDE / PŘEMYSL / ZURREGIERUNG BERJFEN. / ERRICHTET MDCCCXLI.”. Pomník stojí na dvoustupňové obdélné mírně od něho vyspádované ploše sestavené z hladce opracovaných pískovcových desek.